Milyen eszközökre van szükség a kenyérsütéshez?

A workshopokon mindig felmerül a kérdés, hogy milyen eszközökre van szükségünk, hogy igazán jó, pihepuha, lukacsos és finom kenyeret tudjunk sütni? Íme a listája a szerintem fontos eszközöknek:

1.: Én mindig azt szoktam mondani, hogy igazából EGYETLEN, elengedhetetlen, kötelező dolog van, amit mindenképp be kell szerezni a siker érdekében, és az nem más, mint a MAGHŐMÉRŐ.

Nagyon sokat beszélek a hőmérséklet fontosságáról, arról, hogy olyan, hogy kézmeleg víz igazából nem létezik, hiszen télen, hideg kézzel a 20 fokos vizet is melegnek érezhetjük, nyáron viszont, amikor meleg a kezünk, akár a 30-35 fokos víz is csak langyosnak tűnhet. A kovásznak és persze a tésztának is rendkívül fontos, hogy optimális hőmérsékleten tartsuk, így én szinte minden esetben pontosan 28 fokos vízzel etetem a kovászt és dagasztom a tésztát. (Kivéve nyáron, amikor 35 fokok vannak, akkor 20 fok alatti vízzel, mert nagyon hamar túlmelegszik minden.)

Egy maghőmérő például ilyen:

Ezen időzítő is van 🙂

https://www.ikea.com/hu/hu/p/fantast-hushomero-idozito-digitalis-fekete-20103016/

vagy ilyen:

https://techfun.hu/termek/tp101-hegyes-homero/

Láthatjuk, hogy egy filléres tételről van szó, de mindenképp szükséges a kenyérsütéshez!

2.: Trokser, vagy tésztavágó, ez megkönnyíti a tésztával való munkákat, könnyen fel lehet vele venni a pultról a ragacsos darabokat, könnyű vele vágni, én biztos, hogy nagyon nehezen boldogulnék nélküle.:

https://www.ikea.com/hu/hu/p/laettbakad-tesztavago-10485271/

3.: A trokser „kistestvére”, azaz a habkártya. Ez is hatamas segítség, amikor a dagasztótálból szeretnénk kikaparni a tésztát, és más esetekben is:

https://hunniakristaly.hu/habkartya-13×10-cm

3.: Egy olyan átlátszó műanyag, vagy üvegedény, amiben tudjuk érlelni a tésztát, tehát elfér benne akkor is, ha másfélszeresére nő, netán kétszeresére és FÜGGŐLEGES falai vannak, hogy lássuk, hogy pontosan mennyit nőtt benne a tészta. Ezt használom, nem teljesen függőlegesek a falai, de megteszi :

https://www.ikea.com/hu/hu/p/ikea-365-eteltarolo-tetovel-teglalap-alaku-ueveg-muanyag-s29269074/

(Vigyázni kell, hogy amikor érleljük a tésztát, ha nem tesszük hűtőbe, a 4 fülből csak hármat csukjunk rá, mert annyira jól zár, hogy semennyi légáteresztés nincs és egyrészt felpúposodik a teteje, másrészt nem kap levegőt a tészta benne.)

4.: Sütőedény. A legegyszerűbb és legnagyobb sikerrel kecsegtető módszer, ha öntöttvas edényben sütjük a kenyeret, vagy esetleg kerámia kenyérsütő edényben. Így nem kell bajlódnunk a gőzfejlesztés okozta kihívásokkal, amik megkeserítik a kenyérsütő háziasszonyok életét, hiszen a kenyér begőzöli saját magát a zárt edényben.

Én ilyet használok:

https://www.konyhatizezercikk.hu/perfect-home-15535-ontottvas-kacsasuto-36-cm-kezelt

5.: Bugyoládé, avagy zuhanysapka. A kisebbik fiókám, Matyi nevezte el bugyoládénak, ezt a szuper és nagyon hasznos találmányt. Kiváló eszköz arra, hogy lefedjük a dagasztótálban autolizálódó, vagy fermentolizálódó tésztát, vagy egy nagyobb adag kovászt, vagy a hosszú kelesztésű, hűtőzött, szakajtóban pihenő tésztát, viszonylag nagy tól-ig méreteken belül, mivel gumis, és nyúlik. Ilyet mindenki kap a workshopon is tőlem. Egyébként a bugyoládé ilyetén felhasználását Szabi a pék mutatta nekem, köszi Szabi! 🙂

https://shop.rossmann.hu/termek/for-your-beauty-zuhanysapka-3-db

Ha extra minőségű bugyoládéra vágytok, ilyen is létezik:

https://varrosszoba.hu/termekek/konyhai-textilek/edenysapka/

6.: Szakajtó. Ha nagyra nyílt, lukacsos kenyeret szeretnénk, érdemes megtanulni a vekni formázását, mert az nyílik a legszebben, ehhez egy veknis szakajtó kell, nem kell, hogy drága legyen, a lemezszakajtó megteszi. Én a 600-1000 g-os tésztákhoz ezt használom.:

https://sutolapatwebshop.unas.hu/spd/03003/SZAKAJTO-VEKNIS-75-dkg-2FP-28×125-22×7-6

Egyébként olyan szép ez a szó: szakajtó. Ha van ilyenünk, sokszor kimondhatjuk a nevét! Készüljetek fel rá, hogy penészedni fog. Tuti. Én be szoktam tenni a kemencébe néhány percre, hogy elhalálozzon a penész, majd kikefélem. Így ugyan a folt ottmarad, de legalább nem aktívak a gombák.

7.: Valami, amivel bevágjuk a kenyeret. Ez lehet egy menő irdaló:

https://sutolapatwebshop.unas.hu/spd/32030/BAGETTIRDALO-PENGE-egyenes

Lehet egy sima penge, csak óvatosan fogjuk meg:

https://www.fodraszcikkek.hu/Wilkinson-borotvapenge-5/Csom

Lehet egy éles, recés kés:

https://hellokonyha.hu/berlinger-haus-granit-diamond-line-marvany-bevonatos-keskeszlet-3-reszes-bh-2301-8747

És lehet egy schnitzer (a kőművesünk Snickersnek hívta):

https://hobbystore.hu/OLFA-18-mm-es-standard-kes-sniccer-L7-AL

Még jól jön egy tál, amiben tudunk dagasztani, vagy dagasztógép (ahhoz ingyen adnak tálat is, így nem kell külön dagasztótálat venni 🙂 ), konyharuha, amivel kibéleljük a szakajtót, esetleg egy mérőkancsó, persze mérleg mindenképp, mert nem jó ötlet érzésből sütni a kenyeret – annyi apróságon múlik a végeredmény, hogy kár kockáztatni és kudarcélményt okozni magunknak.

Jó sütögetést kívánok mindenkinek! 🙂